Göm stöket!!

Jag tycker om att ha ordning och reda, var sak ska ha sin plats. Denna regel gäller i alla fall på ytan! I mina skåpar och lådor brukar det vara desto mer oordning. ;)

Därför insåg jag efter jag köpt dessa skåpar med glasdörrar att de var alldeles för genomskinliga. Man såg precis hur rörigt det var innanför. Så jag köpte vitt presentpapper och satte på insidan dörren. Vips! Det fina mönstret som jag föll för syns fint och röran är osynlig. Perfekt!

Nu kan man sitta i tänkarhörnan, som min sambo säger, och ta det helt lugnt och filosofera fram nya projekt!

image50


Halsband

Jag hade från början tänkt denna blogg som min pysseldagbok. Nu har jag ju på senare tid endast pysslat med inredning. (Det är ju i och för sig också en form av pyssel tycker jag.) Så jag får väl helt enkelt visa upp lite gamla alster!

Det kommer fler hjärtan på bloggen. Man skulle kunna tro att jag är hjärt-tokig, men det är jag inte riktigt. Bara nästan. ;D

image47

Kanske världens enklaste halsband. Ett hjärta på en kedja som jag bara gjort en vanlig knut på. Ibland måste jag knyta om knuten, men det fungerar faktiskt bra! Fast jag tror jag ska sätta dit en liten ring istället.

Både hjärtat och kedjan är från Panduro.


Härifrån bloggar jag

image46

Tänk att min största last länge har varit inredningstidningar, men att det tog så här lång tid innan jag upptäckte inredningsbloggsvärlden! Att jag inte fastnade tidigare!! Det är så härligt med alla ni därute som delar med sig av inrednings- och pysseltips som är "på riktigt". Ingen glansig stylad yta (jo, kanske lite :-) utan äkta vara. Det är så roligt att klicka sig in i era hem och kika! Tack för all inspiration!

En stor kram skickar jag till alla er därute! Keep on blogging!


Par i hjärter

image44

Dessa hjärtan i betong ligger på fönsterbrädan och väntar på våren och ännu en säsong utomhus. Jag har inte gjutit dem själv utan köpt dem på Ica Maxi faktiskt. Man kan fynda även där!

Nästa sommar hoppas jag på att gjuta lite egna betongprojekt, kanske något från boken Betong Som Hobby där det finns en massa fina grejer och bra tips. Jag skulle vilja gjuta ett ägg av betong från beskrivningen i den boken. Jag har till och med inhandlat en lämplig form och väntar bara på att rätt tidpunkt skall infinna sig. ;-)

Bredvid hjärtana ser ni ännu en av mina porslinsblommor, en Hoya Thomsonii, som tyvärr inte är lika blomvillig som de andra som jag redan visat upp. Men som tur är så är den är fin även som grön växt.


Skrivbordslampa

Vad mer har vi pysslat med i helgen? Jo, dragit lite lampsladdar och skarvsladdar, samt bytt stickpropp på min gamla skrivbordslampa. Den har länge legat i källaren för jag hade tänkt spreja om den i nån annan färg, men det har aldrig blivit av. Nu fick den komma upp ändå, trots att den är orange (inte min favvofärg). Jag gillar verkligen formen på den, och att den har hängt med sen jag var liten. Tja, vi får se vilket öde den möter i framtiden... :-) 

image42


Pysselskåpet klart! (...nästan)

Nu börjar pysselskåpet, som jag bloggade om tidigare, bli färdigt. Det saknar bara beslag och nya kedjor för att hålla upp skivan. Men vi har inte hittat några riktigt fina än, utan bara beslag som bara är OK och dessutom dyra. Suck! Letandet får fortsätta...

image41

Det var tidigare avlutat, men efter några varv med penseln så passade det bra in i vårt kök. Nu är det proppfullt med pysselgrejor som har legat orörda ett tag. Det roligaste pysslet just nu är ju lägenheten!!

Igår var vi på jakt efter något mer att ställa ovanpå, men hittade inget. Lampan har en given plats, men jag vet inte riktigt vad som skall få matcha den... Kanske vasen IKEA Stockholm, men då måste man ju fara dit oxå!!


Rumsavdelare

En av de lösningar jag och äsklingen klurat fram är rumsavdelningen i sovrummet. Eftersom sovrummet är onödigt stort och vi behöver två arbetsplatser så bestämde vi oss tidigt för att dela av rummet på något sätt. Eftersom det är stort och ekade ganska bra när det var tomt bestämde vi oss för att dela av med tyg som både minskar ekot och ökar mysfaktorn.

Jag hade sett tyget Willow på Åhlens och tänkte visa det för sambon. Lite roligt var att han själv gick direkt fram till just det tyget och sa att det var fint, innan jag hann visa vilket tyg jag tänkt på. Perfekt! :-) Så det blev tre våder av Willow med IKEA's Lill-gardiner emellan för att släppa igenom lite ljus. Så nu har vi en mysig sänghörna på ena sidan rummet och ett långt skrivbord på den andra. Och vi sover hur bra som helst bland träden!! :-)
 
image40


Svärmors Tunga

Jag tycker inte att man alltid behöver tänka att man ska ha en kruka som är mindre än blomman. Ibland blir det snyggare med tvärtom!

I detta ganska mörka hörn i köket fanns det inte så många växter att välja mellan, så det blev en grön Svärmors Tunga (tänk att även blommor går i modecykler...). Eftersom jag redan bestämt att det var min betongkruka som skulle stå där, så fick jag köpa tre Svärmors Tungor och plantera ihop dem för att de skulle fylla ut. Sen lite sisal som dekoration för att dölja jorden. Klart!


image39


Sprucket ska bli helt (och vitt)

image38

Dessa vaser som har varit bruna och fina ska nu både lagas och målas. Lagningen är klar förutom lite spackel och ett varv till med sandpappret. Målningen är under planering. :-)

Superlim gjorde i alla fall susen på en sprucken vas efter att en av mina katter hade provat om man kunde rymmas i krukan. Det kunde man, men krukan var lite vinglig vid uthoppet! Så matte fick laga, och nu blir det även färgbyte. Jag tänkte vitt, så de matchar kruka nr 3 i serien, som redan är vit... Resultatet visar jag här när jag är klar!


Tisdagstema på fredag

image37

Lite sen med tisdagstemat... Men bättre sent än aldrig! ;-) Här visar jag upp ett dagsfärskt kort på en yta av snö.

Ja efter en förmiddag med snöstorm igår var det istället helt underbart väder idag. Och med snedtaksfönster som samlar på sig snö när det blåser blev det riktigt härliga skuggor inomhus när solen äntligen sken in.

Vi har inte än kommit på någon bra lösning för att stänga ute ljuset på natten. Det kanske är tur att det fortfarande är mörkt när man ska lägga sig och när man skall vakna här i Norra delen av landet. Vi har alltså ett tag kvar att klura innan vi blir väckta av solen!


Dörrskylt av drivved

Såg att Tidsmästarinnan planerar att skapa något av drivved från Bästkusten. Spännande!

Själv har jag gjort en tolettskylt av drivved från Norrlandskusten. Det passar ganska bra i vår lägenhet då man annars med ganska stor sannorlikhet skulle öppna dörren till klädkammaren som nödig gäst! Man vill ju inte sätta sina gäster i den situationen. :-)

Förresten... Gjort och gjort egentligen. Havet har gjort det största jobbet. Sen har jag målat lite grann, med stor inspiration från ett mönster jag såg på Village.

image36

Som ni ser i bakgrunden har jag inte plockat ned ljusslingan jag köpte än... (Jo, jag satte upp den igen i vardagsrummet efter flytten.) Den ger ju så härligt ljus i vintermörkret att jag inte vill kännas vid att det egentligen möjligen kanske är ett julpynt... ;-)


Vår i luften?

Denna vinter har ju varit lite knasig, regn och tö eller varmt men snö. Ja, idag var nästan första dagen jag använde vinterjackan denna vinter. Galet! Men en av mina porslinsblommor verkar faktiskt tycka att det är vår, för den blommar för fulla muggar. Härligt, härligt tycker jag och längtar ännu mer till våren!

HoyaP


Blocketberoende

Jag var tidigare helt beroende av Hemnet. Jag kunde sitta i timtals och kolla på objekt som var nästan uppnåeliga (i hemtrakten) eller inte alls uppnåeliga (tjugomiljonershusen i södra Sverige). Hur kul som helst!! Men förtillfället överskuggas det lite av mitt nya beroende, ett beroende som gått lite i vågor men nu efter flytten är ganska starkt.

Beroendet heter: Blocket. Det är ju bara underbart med dessa grejor som folk vill sälja å som jag kan köpa, billigt. Själklart finns det ju mycket skräp, men en del fynd också. Det är ju lite jakten på fynd som driver beroendet, men även tanken på att göra något gott. Varför köpa nytt när man kan återanvända något gammalt och dessutom få det billigt. Man både sparar pengar och värnar om miljön!! Dubbelt bra, alltså.

Det vi spanar efter för tillfället är:
♥ Tv-bänk
♥ Förvaringslösning till arbetsrummet
♥ Ev fåtölj till arbetsrummet

Vi får se om det blir något fynd här framöver! :-)


Planering + Gammal Lägenhet x 2 = Ny Lägenhet


Flytt

Att planera hur man skall ha det i sitt nya hem är ju hur kul som helst. Och att sen ställa iordning efter det man har planerat är ju till och med ännu roligare! Jag och älsklingen satt många kvällar och funderade på hur vi ville ha det, och vilka lösningar som skulle bli bäst. Lägenheten har ju inte direkt en vanlig planlösning, så en hel del finurliga lösningar har vi klurat fram tillsammans.

Vi har väldigt lika smak och tycker om samma saker, jag och sambon. Vilket i och för sig har resulterat i att skåparna väller över av koppar och att vitrinskåpet enbart rymmer våra otaliga uppsättningar vinglas! Men det har underlättat i planeringsprocessen. Vi har sluppit att kompromissa och istället lagt energin på skapa ett mysigt hem tillsammans.

Mycket återanvändning av tidigare möbler har det blivit, samt några nyinskaffade saker. Hyllan Molger från IKEA  (bilden ovan) sitter fortfarande i ett badrum, men har fått lite nygamla detaljer ovanpå sig. Tyvärr verkar det ju oundvikligt med de där mystiska försvinnandena som inträffar under en flytt. Denna gång har den vita ljuslyktan från Lagerhaus på den övre bilden helt försvunnit, den är borta! När jag hittar den skall den återfå sin plats på hyllan, jag tror den skulle passa bättre än glaslyktan (även den från Lagerhaus/Pluto Produkter) som står där nu...


Projekt, projekt

image34Det är nu en hel del pysselprojekt som väntar på att bli återupptagna efter en ganska lång tids vila. Pysselpausen beror såklart på flytten, som har tagit nästan all min uppmärksamhet den senaste tiden.

Det ligger massa osydda kuddfodral, halvfärdiga kort och oträdda halsband och väntar i mina lådor. Å hattlådan med virkningar har snart fått ett tjockt lager damm på sig. Dags att sätta igång igen!!

Denna virkning är min mest aktuella, alltså från november :-), men likafullt endast påbörjad! Jaja, det ska till slut bli en stor mysig sjal tänkte jag... Ni får väl se senare om jag blir klar någon gång, eller om det bara blir pyssel i lägenheten i vår!


Dagens Lyx

image33


Avklippta rosa nejlikor i ljuskoppar får lysa upp lite i vårt annars mest vit-beige-grå&gröna hem tänkte jag. Lite lyx passar ju bra så här på helgen! Jag hade först tänkt mig att de skulle flyta i en skål, men det blev faktiskt finare såhär. Sen har jag i ärlighetens namn inte helt och hållet koll på var jag har lagt flytljusen, som jag tänkt skulle få flyta med i så fall! :-)


Nya asietter tack vare Hus & Hem

Igår damp nya numret av Hus & Hem ner genom brevinkastet. Ja, jag måste erkänna att inredningstidningar är en av mina största laster! Sen kan jag ju absolut inte slänga några, så de har börjat ta ganska stor plats! :-) Men det är ju perfekt att ha dem att bläddra i när man tappar inspirationen här hemma! Och varje tidning brukar ju ge någon tanke eller idé.

Denna gång blev jag inspirerad av att köpa nya assietter. Jag har spanat på dessa assietter ett tag, men inte fått tummen ur. Men efter att ha läst ett av reportaget 'Plats för Magi' cyklade jag direkt ner på stan och köpte dem! Varför då tänker ni som ej läst reportaget... Jo därför att lägenhetsinnehavaren i reportaget satte huvudet på spiken vad det gäller shopping, tycker jag. Hon sa: "Om man inte kan släppa tanken på en sak man sett, då ska man köpa den". Och jag tror att hon har alldeles rätt. Själv brukar jag använda den taktiken ganska ofta. Är jag osäker på vad som är värt att lägga pengarna på, så brukar jag vänta ett tag på att den rätta känslan ska infinna sig. Är man sådär nästan rädd att saken man spanat på är såld, ja då brukar det vara ett bra köp!

image32Om Pyssla Mera

Vinterbild på mig, utsikt över fjorden vi bodde vid i Norge.


En 8 månaders paus i bloggandet är över och jag startar så sakta att börja blogga igen. Nu från vårt nya hus!

/Tina


Kontakt: pysslamera@hotmail.comTisdagstema: Tre

TreJag har verkligen en förkärlek för att ställa saker i par. Det kanske är så att tvåsamheten tilltalar mig, för jag köper nästan alltid två av allt. Antingen i samma storlek eller tripp, trapp fast utan trull. Jag kollade i alla fall runt i lägenheten för att se om vi hade något tretal stående någonstans. Å den som söker han finner heter det ,och jag fann. På två ställen har jag grupperat ljuslyktor i triss, faktiskt. Här bredvid ser ni det ena stället.

Dessa ljuslyktor fick jag i julklapp och de ger ett jättefint sken. De passar perfekt eftersom jag för tillfället är väldigt inne på mönster med blommor och blad. 

Växten i bakgrunden, som är lite ledsen över att ha behövt flytta, är en Sophora. Brickbordet som allt står på är från Åhléns. Den vita, skira gardinen är från IKEA och gardinen med bladmönster är från Åhléns.


Tulpanens Dag

Ballerina

Idag 15 januari är det tulpanens dag! Detta kan man läsa om på Blomsterfrämjandets hemsida. En hemsida som har bra information om växter tycker jag. Det finns information om bland annat vilka blommor som brukar fungera för allergiker, skötselråd för krukväxter och snittblommor, växtdoktor och månadens blomma. Och den är faktiskt värd ett besök bara för att få inspiration från många vackra bilder.


Gåbortpresent

PaketEtt paket behöver ju inte alltid vara inslaget så att man inte kan se vad som är i. Ska man gå bort tycker jag att det är ganska smart att komma med en present som inte behöver öppnas eller tas hand om direkt.

Personligen så älskar jag ju snittblommor, men det kan ju ibland vara jobbigt att ta hand om en massa blommor, speciellt om man har många gäster.

Här har jag slagit in en flaska med olivolja och en snygg kryddburk som jag köpt på butiken Duå i Umeå. För övrigt en mycket trevlig butik med roligt sortiment!

Jag har använt vanlig cellofan som man köper på metervara i blomsteraffären och piffat upp med vanligt strimlat paketsnöre. Har man ingen "snörstrimlare" (vad heter det egentligen?) så kan man klippa ett jack och försiktigt dra i snörets längsriktning istället. För att till sist dölja knuten satte jag fast en stjärna i filt. Lätt som en plätt men med ganska bra resultat, enligt mig själv i alla fall! :-)Sju sorter och snoddas

Bakning pågår


Det är inte ofta jag bakar sju sorters kakor när det är kalas. Jag brukar baka några sorter och ibland hjälper faktiskt även Hägges till. ;-)

När jag bakar så är det ofta ur boken Sju Sorters Kakor. Det är verkligen en bok som varje husmor och husbonde bör ha i bokhyllan. Igår bakades det snoddas ur den boken för fulla muggar. För det börjar faktiskt vankas kalas i den nya lägenheten. Hoppas inte att alla snoddas redan är uppätna innan gästerna kommer, bara!Snö, slask, snö...

Snöslasksnö


Denna vecka har vädret i Umeå verkligen varit snö, slask, snö... Och plogningen har inte direkt varit oklanderlig där jag bor. Det är inte lätt att cykla när både bak- och framdäcket sladdar. Tur att man har övat cykling i snömodd många tidigare vintrar i sitt liv. :-) Jaja...

Idag har ärenden uträttats och hål borrats. Å nu skall det bakas lite! Så tyvärr blev och blir det ingen promenad idag. För nu är det verkligen vackert (men mörkt) ute. Bilden är inte tagen idag, men får vara med för att symbolisera vädret här ändå.Äntligen tulpaner

Tulpaner


Här kommer tulpanerna som egentligen var tänkta till förra veckans tisdagstema, men det blir ju som sagt inte alltid som man tänkt sig...

Nu är det äntligen tulpansäsong igen. Jag bara älskar tulpaner! Det är synd att det är relativt kort hållbarhet på dem. Här kommer i alla fall mina erfarenheter/tips för att de ska hålla sig så länge som möjligt:

♥ Ge dem nya snittytor med en vass kniv. Skär bort 1-3 cm ungefär.
♥ Placera dem i en vas med kallt vatten. Låt vattnet nå några centimeter upp på stjälken. 
   För mycket vatten i vasen gör att de växer sig långa och rangliga.
♥ Fyll på med nytt vatten i vasen varje dag och snitta om dem minst var tredje dag.
♥ Ställ inte buketten nära frukt, eller onödigt varmt till. Då vissnar de snabbare.
♥ Obs! Om tulpanerna varit länge utan vatten under transporten (de klarar många
   timmar) kan de bli mjuka och sladdriga. Men det är inga problem! Låt de stå med
   emballaget som stöd en halvtimme, så drar de vatten och blir raka fina igen


Bättre sent än aldrig...

Här kommer en bild som jag egentligen tänkt lägga ut innan jul. Men så hade jag ju vips inget internet sista veckan. Det är i alla fall en bild på årets, näe javisstja, förra årets julklappstema. Ett tema som även gick igen i julkorten. Jag hade egentligen tänkt att temat i jul skulle vara "inget tema" eftersom jag har så otroligt mycket papper å snören som ligger i sina lådor. Men till slut så blev det ett tema ändå... Å det gamla omslagspapperet från IKEA är ändå inte slut! :-)

Julklappar2007


Sent Tisdagstema

Nu är äntligen mitt internet inkopplat och jag hade tänkt hänga på tisdagstemat innan det blivit tisdag på nytt. Och tisdagstemat förra veckan var just: nytt. Nu verkar det ju inte alls fungera att lägga upp bilder, så jag får hålla mig till nästa tisdagstema imorgon... :-(

I alla fall... Hos mig är ganska mycket nytt. Jag har ju just flyttat och blivit sambo! Äntligen!! Vi har sammanstrålat våra saker i en underbar takvåning. Allt har faktiskt hittat sin plats i lägenheten. Men vi saknar grejor till kontorshörnan, skrivbord och förvaring bland annat. Sen lite småplock här och där, som till exempel nya gardiner till vardagsrummet. Åh, det ska bli så kul att inreda!! :-)

Den bild jag hade tänkt lägga upp var på det nyaste inköpet till lägenheten. Ett knippe vita tulpaner! Efter tapetsering och målning i dagarna två så bestämde jag mig för att unna mig/oss en vas med tulpaner. Min favoritsnittblomma!! Jaja... jag får väl berätta att de står så fint på det (för mig) nya fina vita köksbordet!!